Z vami že od leta 2011

ponedeljek, 11. oktober, 2021

Vsak začetek je poln presenečenj, trdega dela ter prijetnih in neprijetnih dogodkov.
10 let je minilo hitro in z velikim veseljem in toplino v srcu se spomnimo vseh čudovitih štirinožnih prijateljev, ki smo jih s predanostjo čuvali in uredili.

Hvala vsem in vsakemu posebej za izkazano zaupanje skozi vsa ta leta. Neizmerno hvaležni in ponosni smo, da se z veseljem vračate, saj nam s tem potrjujete, da vam naš trud veliko pomeni in s tem prispevate svoj mozaik v našo zgodbo.

Hvala iz srca,
kolektiv Pasjega raja

Objavljeno pod: Razno, Salon | Ni komentarjev

Pomlad je tu!

petek, 2. april, 2021

Zakorakali smo v pomlad in z njo prihaja toplejše vreme. Tako kot ljudje pospravimo zimska oblačila in plašče v omare, tudi psi potrebujejo odvreči svoj zimski kožuh. Privoščite svojemu ljubljenčku svežo spomladansko pričesko, znebite se vozlov in poškodovane dlake, ki so nastali zaradi zimskih razmer.

Te dni je naš pasji salon obiskalo veliko zavozlanih kužkov, ki bi jih bilo potrebno okopati in ostriči že tedne prej. Ne čakajte na vročino in lepo vreme, saj dan za dnem vaš zavozlani kuža trpi. Vozli zategujejo kožo, nabira se nesnaga in zaredijo se zajedavci.

Pripeljite ga v Pasji raj in poskrbeli bomo za svežo spomladansko frizuro vašega ljubljenčka!

 

Objavljeno pod: Nega, Salon | Ni komentarjev

Nega psa poleti

ponedeljek, 8. junij, 2020

Poleti smo veliko bolj aktivni v naravi kot pozimi. Tako kot mi, so tudi kužki izpostavljeni zunanjim vremenskim vplivom (sonce, veter). Veliko nas na dopust vzame štirinožne prijatelje, saj se z veseljem kopajo v jezerih ali v morju. Voda, še posebej morska ter sonce na naše pse ne vplivata blagodejno, temveč ravno obratno. Dlaka se hitreje zavozla in težje razčeše. Izpostavljenost soncu pa povzroča dehidracijo in nelagodje  psa, še posebej ko smo na poti.

Dog - summer - watermelon

V teh dneh se veliko ljudi obrača na nas po nasvet,  skrajšati dlako oziroma pobriti psa v poletnih mesecih ali ne?

Dlaka v poletnih mesecih psa varuje pred vročino, medtem ko ga pozimi greje. Služi tudi kot nekakšen ščit pred raznimi odrgninami, saj se nevarnost zanje v poletnih mesecih poveča.

V pasjem salonu Pasji raj kužka pripravimo na poletje tako, da ga temeljito skrtačimo in s tem odstranimo odvečno dlako ter podlako, ki je ostala od hladnejših dni. Na željo in po potrebi skrajšamo dlako, vendar pazimo, da je vseeno dovolj dolga, da nudi kužku zaščito pred soncem in vročino.

Na dopustu – še posebej ko se pes kopa v morju – ga po kopanju sperite s sladko vodo in suhega skrtačite.

Po dopustu je zopet priporočljiva nega v pasjem salonu, saj s profesionalnimi šamponi in balzami nahranimo in vrnemo dlaki lesk ter očistimo ušesa, ki se zaradi vode in raznih bakterij rada vnamejo.

Prijetno in nepozabno poletje vam želi Pasji raj!

Objavljeno pod: Nega | Ni komentarjev

Nega psa pozimi

torek, 7. januar, 2020

Kako psi prenašajo nizke temperature, je odvisno od številnih dejavnikov:

  • dolžina in gostota dlake ali podlake,
  • telesna kondicija,
  • zdravstveno stanje,
  • starost.

Občutljivost na mraz je torej v veliki meri odvisna od dolžine in gostote dlake ali podlake. Bolj občutljivi so psi, ki imajo kratko dlako brez podlake in morda še povsem gol trebuh. Takšni psi so v mrazu bolj ogroženi, če nimajo možnosti gibanja, zato zanje pozimi ni primerno življenje v pesjaku, ob sprehodih pa jih je potrebno obleči.

Ne pozabite na zaščito pasjih blazinic.

Za dobro prenašanje hladnih dni mora biti pes v primerni telesni kondiciji, ne sme biti torej ne predebel in ne presuh. Pomembno je tudi zdravstveno stanje psa. Bolni psi so nedvomno na mraz veliko bolj občutljivi kot zdravi.

Tudi psi, ki so bili zaradi operativnega, diagnostičnega ali drugega posega obriti, so bolj izpostavljeni mrazu. Precejšen vpliv na prenašanje zime pa ima tudi starost. Mlajši in starejši psi težje prenašajo nizke temperature kot drugi štirinožci. Mladiček še nima razvite termoregulacije, zato ni dobro, da bi zimo preživel na prostem.

Sneg

Preveč snega v pasjem gobčku lahko povzroči resne prehlade celega prebavnega trakta. Večina psov obožuje sneg in ga tudi zelo radi jedo. Pazite, da si ob tem ne prehladijo želodca. Ker jim je jesti sneg skoraj nemogoče prepovedati, vam svetujemo, da jim doma takoj ponudite nekaj toplega za piti, da si segrejejo želodec. Driska je lahko posledica preveč zaužitega snega ter prav tako malo krvi na koncu blata je posledica ledu in razdraženega črevesja. Če sta driska in kri na koncu blata je to verjetno le trenutni pojav.
Ne ustrašite se, če bo pes več lulal kot ponavadi – sneg je voda.

Kdaj pride do podhladitve?

Povprečna telesna temperatura psa je okoli 38 stopinj celzija. Do podhladitve lahko pride takrat, ko temperatura živali drastično pade pod normalno. Metabolizem se upočasni in vpliva na delovanje organov. Znaki podhladitve so tresenje, depresija dihanja, zaspanost, slabotnost, obledele ali modrikave dlesni, pomanjkanje koordinacije in kolaps. Če opazite te znake, žival takoj zavijte v toplo odejo in jo odpeljite k veterinarju.

Kaj lahko storite?

Zunaj živeči štirinožni prijatelj pozimi potrebuje več hrane, da bo njegov organizem proizvedel dovolj toplote. Če živi v zaprtem prostoru, pa je ravno obratno, saj zaradi manjše aktivnosti potrebuje manj energije. Kadar notri živečega psa s kratko ali tanko dlako odpeljete na sprehod, ga po možnosti oblecite v pasji plašček, da se ne prehladi.

Predvsem pa lastniki psov, ki so tudi v tem mrazu zunaj – dajte jim vsaj en topel kuhan obrok na dan in povečajte količino hrane. Vodo je potrebno zamenjati večkrat dnevno, saj hitro zmrzne. Poskrbite za dobro zavetje vašega psa. Če se le da, ga dajte vsaj čez noč v hišo, kjer ni prepiha in ni tako mrzlo. Nikar ga ne dajte v močno ogrevan prostor, saj bo moral zjutraj ves pregret nazaj ven in se bo tako še hitreje prehladil. Lahko pa pripravite kakovostno pasjo uto.

Psu izdelajte pasjo utico, ki jo dvignite od tal in jo izolirajte. Poskrbite tudi, da bo vodoodporna in nepropustna za veter. Naj bo dovolj velika, tako da lahko pes v njej vstane in se obrne, a ne prevelika. Če bo zatočišče preveliko, pes s svojo telesno temperaturo ne bo zmožen segreti ute.

Pasjo uto postavite z izhodom proti južni ali vzhodni strani neba, da zaščitite žival pred vetrom. Po tleh utice namestite čisto in suho ležišče iz slame ali posušenega sena. Najboljše je, da je plast slame debela od 12 do 20 centimetrov, ki dovolj zaščiti psa pred mrazom.

Pasji raj vam in vašim kužkom želi toplo ter navihano zimo!

Objavljeno pod: Nega, Razno | Ni komentarjev