Nega psa pozimi

torek, 7. januar, 2020

Kako psi prenašajo nizke temperature, je odvisno od številnih dejavnikov:

  • dolžina in gostota dlake ali podlake,
  • telesna kondicija,
  • zdravstveno stanje,
  • starost.

Občutljivost na mraz je torej v veliki meri odvisna od dolžine in gostote dlake ali podlake. Bolj občutljivi so psi, ki imajo kratko dlako brez podlake in morda še povsem gol trebuh. Takšni psi so v mrazu bolj ogroženi, če nimajo možnosti gibanja, zato zanje pozimi ni primerno življenje v pesjaku, ob sprehodih pa jih je potrebno obleči.

Ne pozabite na zaščito pasjih blazinic.

Za dobro prenašanje hladnih dni mora biti pes v primerni telesni kondiciji, ne sme biti torej ne predebel in ne presuh. Pomembno je tudi zdravstveno stanje psa. Bolni psi so nedvomno na mraz veliko bolj občutljivi kot zdravi.

Tudi psi, ki so bili zaradi operativnega, diagnostičnega ali drugega posega obriti, so bolj izpostavljeni mrazu. Precejšen vpliv na prenašanje zime pa ima tudi starost. Mlajši in starejši psi težje prenašajo nizke temperature kot drugi štirinožci. Mladiček še nima razvite termoregulacije, zato ni dobro, da bi zimo preživel na prostem.

Sneg

Preveč snega v pasjem gobčku lahko povzroči resne prehlade celega prebavnega trakta. Večina psov obožuje sneg in ga tudi zelo radi jedo. Pazite, da si ob tem ne prehladijo želodca. Ker jim je jesti sneg skoraj nemogoče prepovedati, vam svetujemo, da jim doma takoj ponudite nekaj toplega za piti, da si segrejejo želodec. Driska je lahko posledica preveč zaužitega snega ter prav tako malo krvi na koncu blata je posledica ledu in razdraženega črevesja. Če sta driska in kri na koncu blata je to verjetno le trenutni pojav.
Ne ustrašite se, če bo pes več lulal kot ponavadi – sneg je voda.

Kdaj pride do podhladitve?

Povprečna telesna temperatura psa je okoli 38 stopinj celzija. Do podhladitve lahko pride takrat, ko temperatura živali drastično pade pod normalno. Metabolizem se upočasni in vpliva na delovanje organov. Znaki podhladitve so tresenje, depresija dihanja, zaspanost, slabotnost, obledele ali modrikave dlesni, pomanjkanje koordinacije in kolaps. Če opazite te znake, žival takoj zavijte v toplo odejo in jo odpeljite k veterinarju.

Kaj lahko storite?

Zunaj živeči štirinožni prijatelj pozimi potrebuje več hrane, da bo njegov organizem proizvedel dovolj toplote. Če živi v zaprtem prostoru, pa je ravno obratno, saj zaradi manjše aktivnosti potrebuje manj energije. Kadar notri živečega psa s kratko ali tanko dlako odpeljete na sprehod, ga po možnosti oblecite v pasji plašček, da se ne prehladi.

Predvsem pa lastniki psov, ki so tudi v tem mrazu zunaj – dajte jim vsaj en topel kuhan obrok na dan in povečajte količino hrane. Vodo je potrebno zamenjati večkrat dnevno, saj hitro zmrzne. Poskrbite za dobro zavetje vašega psa. Če se le da, ga dajte vsaj čez noč v hišo, kjer ni prepiha in ni tako mrzlo. Nikar ga ne dajte v močno ogrevan prostor, saj bo moral zjutraj ves pregret nazaj ven in se bo tako še hitreje prehladil. Lahko pa pripravite kakovostno pasjo uto.

Psu izdelajte pasjo utico, ki jo dvignite od tal in jo izolirajte. Poskrbite tudi, da bo vodoodporna in nepropustna za veter. Naj bo dovolj velika, tako da lahko pes v njej vstane in se obrne, a ne prevelika. Če bo zatočišče preveliko, pes s svojo telesno temperaturo ne bo zmožen segreti ute.

Pasjo uto postavite z izhodom proti južni ali vzhodni strani neba, da zaščitite žival pred vetrom. Po tleh utice namestite čisto in suho ležišče iz slame ali posušenega sena. Najboljše je, da je plast slame debela od 12 do 20 centimetrov, ki dovolj zaščiti psa pred mrazom.

Pasji raj vam in vašim kužkom želi toplo ter navihano zimo!

Objavljeno pod: Nega, Razno | Ni komentarjev

Dodaj komentar

Vaš email ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *